marți, 18 ianuarie 2011

Prietenul după ADN se cunoaște



Dacă v-ați întrebat vreodată de ce suntem prieteni cu anumiți oameni și nu cu alții sau de ce avem pasiuni în comun cu alți indivizi, acum avem și un răspuns.




Membrii grupurilor de prieteni au unele gene foarte asemănătoare, potrivit unui studiu publicat astăzi de National Academy of Sciences în revista Nature. Fără a intra foarte adânc în detalii familiare mai degrabă geneticienilor, să spunem doar că oameni de știință de la mai multe universități au studiat anumite 6 gene din probe biologice de la aproape 5000 de indivizi care au luat parte la studiu. Cercetătorii s-au concentrat asupra asemănărilor și deosebirilor din aceste gene la prieteni și la ne-prieteni, după ce au eliminat în prealabil asemănările genetice legate de sex, vârstă, rasă sau strămoși comuni.

Nu este pentru prima dată când oamenii de știință asociază unele gene cu trăsături care influențează comportamentul social. O mulțime de studii au încercat să facă legături între ADN și alcoolism, violență, sinceritate și multe altele.

Când oamenii își aleg prieteni cu genotipuri similare, sănătatea unui individ nu influențează doar propriile lor gene, ci și genele prietenilor lor. Cu alte cuvinte, a avea prieteni cu gene compatibile ar putea fi un beneficiu al evoluției, chiar dacă nu avem niciun urmaș cu aceștia. De exemplu, dacă oamenii mai puțin sensibili la infecția cu o anumită bacterie sunt prieteni, sănătatea întregului grup crește, pentru că bacteria respectivă nu găsește gazde vulnerabile.




Însă rezultatul studiului este greu acceptat de alți geneticieni, care spun că cercetătorii respectivi nu au analizat suficiente gene pentru a putea exclude explicații alternative. Deoarece majoritatea genelor au efecte modeste asupra comportamentului sau sănătății, mulți oameni de știință consideră că mai degrabă alte mii de gene - și nu doar cele șase menționate în acest studiu - trebuie analizate înaintea unei corelații cu orice trăsătură. De cele mai multe ori, geneticienii sunt supuși presiunii de face corelații între gene și boli. E ca și cum echipa a cumpărat șase bilete de loterie și a câștigat de două ori marele premiul. Lucrurile nu așa funcționează, este de părere unul dintre contestatarii studiului.

În concluzie, dacă rezultatele studiului sunt corecte, nu vă împotriviți genelor, lăsați-le pe ele să vă aleagă prietenii. Altfel, riscați să vă enervați ori să vă îmbolnăviți...







Un comentariu:

Anonim spunea...

amedeo, i have read it! i agree! - k x