joi, 20 ianuarie 2011

Mizeriile pe care le mâncăm (I)


Pe 6 octombrie 2003, Jeff Cook și-a scos familia la o cină în oraș, la restaurantul Chi-Chi din Beaver Valley Mall, la nord de Pittsburgh. Odată cu fripturile comandate, chelnerul le-a adus și salata de ceapă verde cu multe condimente, dar și - fără să știe - o porție bună de hepatită A. Cook, în vârstă de 38 de ani, sănătos și în plină putere în acea toamnă, a murit o lună mai târziu din cauza unei afecțiuni hepatice fulminante.


Hepatita A ar putea să fi fost boala care i-a pus la pământ pe cei 575 de oameni care lucrau atunci la restaurantul Chi-Chi, patroni, administratori ori simpli angajați. Pe trei dintre ei i-a și omorât. Asasinul nu era altul decât un lot de ceapă verde achiziționat în acea perioadă. Mâncare murdară, așadar... Centrul American pentru Controlul și Prevenirea Bolilor estimează că în fiecare zi peste 200.000 de americani se îmbolnăvesc din cauza mâncării. Însă unii microbiologi sunt de părere că numărul americanilor care ajung să plângă după ce mănâncă depășește 800.000 pe zi. Dumnezeu știe ce-o mai fi și la noi...


Specialiștii spun că de-a lungul fiecărui an fiecare dintre noi se îmbolnăvește măcar o dată din pricina unor viruși, bacterii sau toxine care își găsesc loc pe mâncarea noastră. Cei mai mulți dintre noi nu vor avea habar ce i-a lovit, însă se vor confrunta cu acele simptome atât de binecunoscute, dar atât de neplăcute, precum greața, diareea, crampele și starea de rău generalizată.


Singura metodă 100% sigură  pe care oamenii de știință o pot recomanda în momentul de față pentru prevenirea îmbolnăvirilor pe cale digestivă este "Nu mai mâncați!" Sau, pe cât posibil, să avem grijă de fiecare dumicat pe care îl ducem la gură. Dar presupunând că nu alege nimeni să moară prin înfometare, există, slavă Domnului, o a treia cale, mult mai echilibrată.


Aflați care sunt cele mai murdare 10 alimente și igienizați-le înainte de a le băga în gură. Să vedem care sunt microbii pe care îi ducem cu furculița la gură, o listă cu alimentele care ne pot face viața un iad, căi simple de decontaminare a alimentelor murdare, pe drumul lor de la supermarket la masa din bucătărie. Dar ce ne facem dacă gătește altcineva? O să vedem și cum "mirosim" un restaurant murdar. Una peste alta, o să scriem împreună o rețetă pentru o mâncare curată.



Niciun comentariu: