Parafrazând o veche și celebră dilemă: Ce este mai murdar, oul sau găina? Veți fi tentați să credeți că găina, mai ales dacă ați citit zilele trecute ce am scris despre carnea de pui... Însă lucrurile nu stau așa.
Cu toate că pasteurizarea, acolo unde se face, a redus rata contaminării ouălor cu Salmonella la numai 1:20.000, în fiecare an tot mai ajung pe piață vreo două milioane de ouă infectate. Din cauza acestora, aproape jumătate de milion de oameni fac toxiinfecții alimentare, iar 300 dintre ei mor.
Despre ouăle sparte sau crăpate nu e mare lucru de spus. Sunt o sursă sigură de infectare. Însă nici cele cu coaja intactă nu mai sunt întotdeauna sigure. Cercetătorii din industria alimentară sunt de părere că Salmonella pătrunde în fiecare al 10.000-lea ou încă înainte ca acesta să-și formeze coaja. Așa că orice ou prăjit sau fiert moale reprezintă o potențială sursă de îmbolnăvire.
Ce ne facem și de data asta?
Mai întâi la supermarket... Verificați cartonul de ouă. Căutați cuvântul "pasteurizat" sau ceva sinonim. Apoi data de expirare. În cele din urmă aveți grijă să îndepărtați toate ouăle crăpate. Nu aveți cum să le mai recuperați nici dacă le spălați.
Iar acasă nu mai puneți ouăle în suportul dedicat de pe ușa frigiderului, ci păstrați-le în cofrag, în cel mai rece loc din frigider, pe raftul cel mai de jos, în spate. Înainte de a le folosi, spălați-le bine, dacă se poate cu detergent. După ce spargeți ouăle, spălați-vă pe mâini. În fine, preparați ouăle la o temperatură suficient de înaltă ca să fiți siguri că nu păpați o omletă garnisită cu Salmonella.
Bine, bine, dar cum facem cu maioneza??...
3 comentarii:
Salmonelele sunt microorganiste sensibile la factori de mediu. Temperaturile mai mari de 60 C le distrug in cateva minute. Ele exercita patogenitate prin virulenta si toxicitate. virulenta reprezinta mecanismul major de agresivitate al salmonelor. Se ataseaza de peretele intestinal si se multiplica iar toxicitarea e data de exotoxine si endotoxine. Provoaca febra tifoida, septicemie si multe altele. Proteinele din galbenus coaguleaza la 60 C -> il poti folosi ca indicator. Maioneza se poate face adaugand in loc de galbenus un cartof fiert. Salmonele nu sunt tocmai cele mai periculoase...coaja fiind formata din pori pe masura invechirii lor, porii se maresc permitant patrunderea altor bacteriii, cum ar fi: Micrococcus, Stafilococcus care isi prezinta patogenitatea prin virulenta si toxicitate, Streptococcus care e ceva mai termorezistent decat Salmonella, Pseudomonas care poate da septicemii cu evolutie rapide si mortale, abcese pe tesuri moi, Escherichia coli care provoaca colita hemoragica insotita de anemie hemolitica si ultima bacterie si nu cea din urma Bacillus care elibereaza toxina vomigena( rezista 90 minute la 126 C ),hemolizine si fosfatide care provoaca imbolnaviri gastrointestinale.
Funny...hihi...ma intreb cum de mai mancam :D.
I just added your site site to my blogroll, I wish you would give some thought to returning the favor.
In conclusion , permit me thank you for your patience with my English as (I am convinced you have become aware this by now,), English is not my number one tongue therefore I am utilizing Google Translate to form out how to jot down what I really wish to state.
If you might e-mail me with one or two suggestions on just how you made your webpage come across this exceptional, I would be obliged.
As a final note , allow me thank you for your patience with my English as (I am certain you have become aware this at this time ,), English is not my main language consequently I am using Google Translate to figure out how to put in writing what I sincerely have in mind to articulate.
Trimiteți un comentariu