joi, 27 ianuarie 2011

Mizeriile pe care le mâncăm (VII) Fructele și legumele


Obrazul subțire cu cheltuială se ține. E valabil și pentru... fructe și legume. „Pielea” întinsă și frumoasă a celor pe care le luați de la supermarket este rezultatul unor tratamente intensive de „întinerire” și „înfrumusețare”. Niciodată sănătoase. Pentru ca fructele și legumele să arate netede, lucioase și fără pete, ele sunt pur și simplu înecate în pesticide, în săptămânile dinaintea recoltării. De la locul de unde vor fi culese și până în momentul în care le cumpărați, aceste produse pot beneficia de nu mai puțin de 9-10 tratamente cu pesticide. Dacă sunt aduse de peste mări și țări, cu vaporul, ele sunt mai întâi iradiate și apoi ținute în atmosferă lispită de oxigen, suprasaturată cu azot, pentru a nu putea „respira”, oxida, „îmbătrâni” și degrada. Un exemplu tipic îl reprezintă bananele. Le vedeți când le aduc la raft lucrătorii din supermarket. Sunt verzi și crude. Le luați acasă. A doua zi sunt „coapte”. „Coapte” și nu coapte. Mai exact, se oxidează accelerat, în atmosfera normală, cu oxigen. Și mai exact, se degradează. Printre cele mai toxice fructe și legume „proaspete” sunt piersicile, merele, strugurii, perele și fasolea verde.


Ei, bine, da! Dacă nici fructe și legume nu mai putem mânca, apăi ce să mai mâncăm? Putem face ceva în sensul ăsta? Da, putem. Căutați fructele și legumele „organice”, cele cultivate fără pesticide, în soluri curate. Există așa ceva? Da, există, însă sunt mai scumpe. Mult mai scumpe. Dacă le luați de la supermarket. Le mai puteți găsi, mult mai convenabil, la producătorii autohtoni, la unii dintre ei. Aceia care muncesc până îi ia naiba în soare și în ploaie și pe care statul român nu-i ajută niciodată cu nimic. Încă un pont. Căutați fructele și legumele care nu arată frumos. Să aibă o pată, o bubă, ceva, pe undeva. Poate avea și un viermișor. Nu-i bai. Se curăță, se spală. Este dovada sigură că acolo nu au ajuns pesticidele. Lor nu le rezistă nicio formă de viață.




Specialiștii în igienă alimentară spun că multe dintre aceste vegetale au un strat natural de ceară. Din păcate, acesta reține pesticidele. Ni se recomandă să spălăm fructele și legumele cu buretele și cu un detergent ușor, foarte diluat, pentru că odată cu această ceară se va duce și o mare parte din pesticidele înmagazinate în coajă... Ei recomandă. Însă nu știu câți oameni vor să facă asta...

2 comentarii:

Unknown spunea...

I absolutley agree with everything you have said here, excellant article, look forward to more :):)k x

Amedeo Ene spunea...

Thank you, Karyn! :) xxx