miercuri, 26 ianuarie 2011

Mizeriile pe care le mâncăm (VI) Pepenii




Mmmm... Ce poate fi mai binevenit în miez de ianuarie decât o felie de pepene roșu dulce ca mierea, din care să mușc cu poftă și să nu-mi pese că-mi curg zemurile pe la colțurile gurii?... :)))


Aproape 4% din pepenii cultivați în România sunt infectați cu Salmonella și Shigella. Dintre cei importați, 7% sunt pozitivi la testele pentru ambele bacterii. Așadar vă puteți delecta din plin cu o porție zdravănă din aceste bacterii ori de câte ori aruncați pe gât o bucată de pepene roșu sau galben. Cei care se îmbolnăvesc în acest fel sunt mai numeroși chiar decât cei care consumă carne insuficient preparată termic.




Juliturile și zgârieturile pepenilor sunt o ușă deschisă pentru bacterii. E drept, la supermarket se mai găsesc din când în când felii ambalate de pepene. Uneori și tăvițe cu bucăți. Nu vă faceți iluzii că sunt mai sigure. Personalul care le pregătește nu se spală pe mâini de câte ori ar trebui. Uneori nu se spală pe mâini nici după ce umblă cu ouă sau carne infectată.


Desigur, după ce aceste bacterii au pătruns dincolo de coaja pepenelui, e o muncă în zadar să încerci să îl mai cureți acasă. Însă cei intacți sunt ok atâta vreme cât înainte de a-i tăia îi spălați cu un detergent ușor. A, încă ceva... Obiceiul cu "dopul" în pepene pe care îl face comersantul... Nu-l mai lăsați să vă strice pepenele...

Niciun comentariu: