luni, 24 ianuarie 2011

Mizeriile pe care le mâncăm (IV) Curcanul



E la modă să mănânci carne de curcan. Cică e mai curat și mai sănătos, are mai puțin colesterol... Și e ceva mai scump.

















Mai mult de un sfert din curcanii pe care îi cumpărăm de la supermarket au Listeria, Campylobacter și Clostridium (am mai vorbit despre aceste bacterii), dacă nu toate la un loc... Alt sfert dintre curcani ies pozitiv la testele pentru Salmonella. Unele forme de Salmonella sunt rezistente la antibiotice. Ce ne facem și cu ăștia?


Ei bine, și de această dată există soluții. Căutați în supermarket curcanii ecologici. Cei mai mulți din curcanii disponibili în raioanele de carne sunt îmbuibați de producători cu antibiotice, ceea ce a dus deja la dezvoltarea unor forme de bacterii rezistente. În curcanii crescuți ca la mamaia la țară nu veți găsi antibiotice. Încă ceva, cumpărați doar curcan ambalat în folie de plastic la producător. Dacă nu găsiți, nu îi puneți în sacoșă peste alte alimente, ca să nu le contaminați și pe ele.

Ar trebui să schimbați și acasă ceva. Felul în care pregătiți și manipulați carnea. Tratați-o ca și cum ar fi contaminată. Atenție la chiuvetă și la vasele care vin în contact cu carnea. Preparați-o la o temperatură suficient de înaltă ca să fiți siguri că a fost sterilizată de orice fel de bacterie.
 


Când curățați vasele, tacâmurile și resturile, schimbați des buretele. Nici nu vă imaginați ce se ascunde în acel banal burețel de spălat vasele...

Niciun comentariu: