Dacă după tot ce ați citit până acum v-ați întrebat ce mai e sigur și curat la supermarket, poate v-ați spus că niște sandvișuri făcute cu mânuța dumneavoastră acasă ar putea să salveze uneori situația. Ei bine, n-ați nimerit-o nici de data asta! Iată de ce.
Mezelurile, brânzeturile și alte specialități care vă încântă de obicei au fost etichetate cu risc înalt de contaminare cu bacterii înalt patogene, dintre care Listeria face ravagii. Rata ei de multiplicare la raionul unde se feliază aceste produse crește rapid, chiar în condiții de păstrare igienice. Dacă adăugăm la asta faptul că produsele respective sunt consumate reci, fără a fi supuse unui tratament termic, veți înțelege îngrijorarea specialiștilor în igienă alimentară. Listeria se simte confortabil chiar în frigidere, acolo unde celelalte bacterii dârdâie...
De unde această contaminare cu Listeria? Nu doar din frigiderele supermarketurilor, ci mai ales de la... mașina de feliat! Fără o curățare frecventă a acestei mașini (ceea ce eu nu am văzut absolut niciodată să se facă în astfel de magazine!), lama de feliat este instrumentul perfect de transmitere a Listeriei de la salam la pastramă, la șuncă, la mușchi și la toate celelalte care se feliază acolo... Sigur, ideal ar fi să cereți vânzătarei să curețe mașina înainte să vă servească. Și mai sigur, nimeni nu o să facă asta la cererea niciunui cumpărător. Plus că vă veți alege și cu niște priviri furioase de la cei care așteaptă în spate, la rând...
Dacă tot cumpărați astfel de produse, măcar cumpărați o bucată întreagă, netăiată, pe cât posibil... Dacă ați cumpărat ceva feliat la supermarket, aruncați la gunoi tot ce nu ați mâncat în decurs de o săptămână. În plus, când vă pregătiți un sandviș, puneți și muștar. Cercetătorii de la Universitatea de stat din Washington au descoperit că 90% dintre bacteriile cele mai patogene, Listeria, Escherichia Coli și Salmonella, mor după două ore de expunere la... muștar!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu