miercuri, 16 februarie 2011

Povești despre o legendă - Barbra Streisand, așa cum e (I)



Ceremoniile Grammy de acum câteva zile au prilejuit un moment aparte: decernarea premiului „Personalitatea muzicală a anului”, acordat pentru contribuții excepționale în artă și acțiuni umanitare. Premiul a fost acordat anul acesta celebrei Barbra Streisand. Iată o scurtă trecere în revistă a premierelor și recordurilor de care Barbra și-a legat numele.

A primit un premiu Tony, echivalentul Oscarului pentru producții pe Broadway, pentru primul spectacol în care a jucat, „I Can't Get It For You Wholesale”.

 

A câștigat două premii Grammy, inclusiv la categoria „Albumul anului”, pentru primul său disc, „The Barbra Streisand Album”.


A obținut un premiu Emmy, echivalentul Oscarului pentru programe de televiziune, pentru primul său show tv, „My Name Is Barbra”.

A câștigat un Oscar pentru primul său rol în film, în „Funny Girl”.


Și a obținut toate aceste premii înainte să împlinească 27 de ani!!!

Din fericire pentru noi toți, nu s-a culcat pe lauri. A câștigat un al doilea Oscar pentru primul cântec pe care l-a compus pentru un film, „Evergreen - The Love Theme” pentru „A Star Is Born”.


A câștigat două Globuri de aur pentru primul film pe care l-a regizat, „Yentl”.


Contribuția excepțională la istoria muzicii și a filmului i-a adus Barbrei Streisand „Premiul pentru întreaga carieră” din partea Institutului American de Film și un Grammy pentru întreaga carieră. Ea este unul din cei numai doi artiști care au atins o asemenea performanță ieșită din comun. Celălalt este Fred Astaire.

În ambele domenii, Barbra a dat dovadă de o versatilitate excepțională. A strălucit în musicaluri, comedii și în drame în egală măsură. În muzică a ajuns Number One cu cântece devenite „clasice” precum „People”


sau disco („The Main Event/Fight”).


A fost nominalizată la premiile Grammy la categorii precum „Pop”, „Traditional Pop” sau „Classical” (la noi nu știe aproape nimeni că Barbra Streisand a înregistrat în 1976 un album cu lieduri semnate de Händel, Orff, Schumann sau Debussy!).


Premierele semnate de Barbra Streisand par să nu se oprească niciodată. Cu „Evergreen”, ea a devenit prima femeie-compozitor care a câștigat un Oscar la categoria „Cel mai bun cântec original pentru un film”.


Cu „Yentl”, a devenit prima femeie care a semnat o producție cinematografică majoră în calitate de producător, regizor, scenarist, actor în rol principal și interpret al coloanei sonore!!!


Avea numai 22 de ani când a câștigat Grammy la categoria „Albumul anului” cu „The Barbra Streisand Album”, fiind cel mai tânăr câștigător la această categorie timp de mai bine de 30 de ani. În plus, a adunat 5 nominalizări la categoria „Albumul anului” și 6 la „Cântecul anului”, mai multe decât orice altă femeie în istoria muzicii.

Să mai spunem că Barbra Streisand este singurul artist din istorie care a câștigat toate premiile majore în industria americană muzicală și de film: Oscar, Golden Globe, Grammy, Emmy și Tony. În plus, este singurul artist din istorie care a câștigat Oscarul și ca actor și în calitate de compozitor!!!

Acțiunile filantropice ale Barbrei Streisand sunt absolut impresionante. În 1986 a creat The Streisand Foundation, unde a donat până acum peste 25 milioane de dolari. Fundația ei a făcut peste 1000 de donații câtre organizații non-profit implicate în activități legate de protejarea mediului, lupta pentru drepturile civile, promovarea valorilor democrației, acțiuni pacifiste în întreaga lume, educarea copiilor, precum și cercetări pentru sănătatea femeilor. Cu puțin timp în urmă, Barbra Streisand a donat 5 milioane de dolari Spitalului Cedars Sinai pentru programul de cercetare și educare privind bolile cardio-vasculare ale femeilor, dar și 1 milion de dolari Inițiativei de protejare a mediului a lui Bill Clinton.


Deși va împlini 69 de ani anul acesta, Barbra nu pare să dorească să încetinească motoarele. Cartea ei, „My Passion For Design”, recent apărută, combină cugetările ei despre viață cu pasiunea pentru design și arhitectură.


Filmul „Litlle Fockers”, în care joacă, a avut premiera la sfârșitul anului trecut. Iar pentru 2011 mai are deja două filme pe agendă. În fine, recentul său album, „Love Is The Answer”, i-a adus cea de-a 8 nominalizare la categoria „Cel mai bun album pop tradițional” și cea de-a 41-a nominalizare din întreaga carieră.


Organizatorii Galei Grammy i-au smuls un interviu foarte interesant pe care vi-l ofer în zilele următoare.



Un comentariu:

Anonim spunea...

excellant amedeo! and papa can you hear me is a favourite of mine1 x