Şi, în sfârşit, săptămâna trecută, am stabilit că avem suficiente informaţii pentru a acţiona şi am autorizat o operaţiune destinată capturării lui Osama ben Laden, pentru a-l prezenta în faţa justiţiei.
Astăzi, Statele Unite au lansat o operaţiune precisă contra acestui complex din Pakistan, la Abbottabad. O mică echipă de americani a efectuat-o cu un curaj şi o abilitate extraordinare. Niciun american nu a fost rănit.
După un schimb de focuri, l-au ucis pe Osama ben Laden şi i-au recuperat corpul neînsufleţit.
Moartea lui ben Laden constituie reuşita cea mai importantă de până acum în operaţiunile ţării noastre pentru înfrângerea Al-Qaida. Totodată, moartea sa nu marchează sfârşitul eforturilor nostre. Nu există nicio îndoială asupra faptului că Al-Qaida va continua să încerce să ne atace. Va trebui să rămânem vigilenţi, în ţara noastră şi în străinătate, şi vom rămâne.
Trebuie să repetăm că Statele Unite nu sunt în război contra islamului şi nu vor fi niciodată (...). Ben Laden nu era un lider musulman. El a ucis enorm de mulţi musulmani (...). Sfârşitul său trebuie salutat de toţi cei care cred în pace şi în demnitatea umană.
Este important să notăm că (eforturile noastre de) cooperare cu Pakistanul, în domeniul luptei contra terorismului, ne-au ajutat să ajungem la ben Laden şi la complexul în care se ascundea.
În această seară, l-am sunat pe preşedintele (pakistanez, Asif Ali) Zardari (...). Este o zi mare, o zi istorică, pentru cele două ţări ale noastre.
Americanii nu au ales această luptă. Ea a venit spre noi şi a început cu masacrarea iraţională a compatrioţilor noştri. După aproape zece ani de serviciu, luptă şi sacrificiu, cunoaştem bine costul războiului.
Dar (...) nu vom tolera niciodată ca securitatea noastră să fie ameninţată şi nu vom sta fără să facem nimic, atunci când cetăţenii noştri vor fi ucişi (...). Vom respecta valorile care ne definesc. Iar, într-o seară ca aceasta, putem spune familiilor care au pierdut fiinţe dragi din cauza terorismului Al-Qaida: s-a făcut dreptate".
(Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama)
Barack Obama a dat ordinul de atacare a clădirii în care se afla Osama ben Laden vineri - presă
Barack Obama a condus cinci şedinţe ale Consiliului Naţional de Securitate (NSC) pe tema urmăririi lui Osama ben Laden şi a dat ordinul să se organizeze atacul împotriva clădirii din Pakistan în dimineaţa de 29 aprilie, iar ordinul final luni dimineaţa, relatează CBS în pagina electronică.
Raidul a fost ordonat în baza unor informaţii colectate, iar echipa americană l-a găsit pe ben Laden într-o clădire din suburbiile Islamabadului. Acesta a opus rezistenţă şi a fost ucis.
Un oficial american a precizat că informaţiile din interior au fost cruciale pentru reuşita acestei operaţiuni. Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) a încercat timp foarte îndelungat să câştige încrederea unor persoane apropiate liderului Al-Qaida. Deţinuţii de la Guantanamo "au furnizat (date despre) persoane care-i furnizau un sprijin direct" lui ben Laden, a declarat acest oficial. Este vorba despre un "curier singuratic", asociat şi altor membri Al-Qaida, care s-a dovedit crucial.
Acest curier se bucura de "încrederea" lui ben Laden, potrivit CBS News. "Am identificat zone în care acest curier şi fratele său operau, dar erau asigurate cu (un dispozitiv) de securitate operaţional extensiv", a precizat oficialul. Iar aceste proceduri de securitate elaborate au făcut Statele Unite şi mai suspicioase cu privire la beneficiarul acestor servicii.
Potrivit CBS News, informaţiile strânse au fost "vitale" în uciderea lui ben Laden, care reprezintă un important câştig de imagine pentru serviciile secrete americane, lucru care transmite mesajul că niciun inamic nu se află în siguranţă, nicărieri, comentează postul de televizuiune. Moartea lui ben Laden este o realizare majoră pentru Obama şi echipa sa din domeniul securităţi naţionale, mai comentează postul.
Securitatea unor "locuri strategice din Pakistan a fost consolidată, ca măsură de precauţie împotriva unei eventuale răzbunări faţă de vestea morţii lui Osama ben Laden", a declarat un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de securitate pakistaneze. "Dacă el (ben Laden) este cu adevărat mort, vor exista încercări de răzbunare", a subliniat acest oficial.
Osama ben Laden a fost împuşcat în cap - surse
Liderul terorist Osama ben Laden a fost împuşcat în cap în timpul atacului american, a declarat o sursă din cadrul Congresului american, familiară cu operaţiunea, relatează CNN.
Sursa nu a intrat în detalii privind uciderea altor persoane, afirmând doar că operaţiunea s-a desfăşurat cu atenţie pentru a se evita victimele în rândul femeilor şi copiilor.
Întrebată dacă există informaţii care să ateste că moartea lui ben Laden ar putea conduce la atacuri plănuite dinainte, sursa citată a declarat că nu, dar a adăugat că există îngrijorări privind o posibilă răzbunare.
Cadavrul lui Osama ben Laden, identificat prin tehnica recunoaşterii faciale - oficial
Cadavrul liderului Al-Qaida, Osama ben Laden, a fost identificat cu ajutorul recunoaşterii faciale şi altor metode, a declarat un oficial american, citat de CNN.
Oficialul a declarat că era clar pentru forţele de asalt că acest cadavru se potriveşte descrierii lui Osama ben Laden, dar au folosit "tehnica recunoaşterii faciale, între altele, pentru confirmarea identităţii" acestuia.
Un oficial din cadrul serviciilor de securitate a declarat că au existat confirmări multiple că acest cadavru este al lui ben Laden. El nu a putut preciza însă dacă au fost efectuate teste ADN.
Cadavrul lui Osama ben Laden a fost scufundat în mare - surse
Cadavrul liderului Al-Qaida, Osama ben Laden, a fost scufundat în mare, a declarat un oficial american, citat de CNN.
Cadavrul lui Osama ben Laden a fost tratat în conformitate cu tradiţia islamică, a declarat oficialul citat, fără alte detalii.
Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat, duminică seară, că Osama ben Laden, responsabil pentru moartea a aproape 3.000 de persoane în atentatele din 11 septembrie 2001, a fost ucis în Pakistan, în urma unei operaţiuni a forţelor americane.
Osama ben Laden, cel mai căutat terorist timp de zece ani
Liderul reţelei al-Qaida, Osama ben Laden, ucis de forţele speciale americane în Pakistan, a fost, timp de zece ani, cel mai căutat terorist, după atentatele din 11 septembrie 2001 din Statele Unite, relatează AFP.
Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat duminică seară, că ben Laden a fost ucis în urma unei operaţiuni a unui comando american în apropiere de Islamabad.
Fiul unei bogate familii saudite, ben Laden a devenit finanţator al grupărilor islamiste şi combatant împotriva forţelor sovietice din Afganistan, înainte de a se înscrie în curentul extremist şi a se transforma în iniţiator al unui jihad mondial antioccidental.
Al 12-lea copil al magnatului construcţiilor Mohammed Ben Laden, imigrant yemenit care a făcut avere în Arabia Saudită, a devenit, după atentatele de la 11 septembrie, cel mai căutat om din lume, urât de unii, adulat şi respectat de alţii.
Născut la Riyad în 1957, Osama ben Laden a urmat cursuri de construcţii civile şi comerţ la prestigioasa univeristate King Abdul Aziz din Djeddah, unde a şi luat legătura, începând din 1973, cu grupuri islamiste.
Prietenii săi din acea perioadă îl descriu drept un om religios, rezervat, care studia cu asiduitate principalele texte ale wahabismului, formă riguroasă a islamului sunnit aflată în vigoare în Arabia Saudită.
El ar fi urmat să se integreze în firma familiei sale, însă, după invazia sovietică din Afganistan, s-a alăturat jihadului, mişcare foarte populară în Arabia Saudită şi în celelalte ţări din Golf. Cu binecuvântarea autorităţilor saudite, el a organizat reţeaua de sprijin logistic pentru mujahedinii afgani, strângând fonduri şi instalându-se la Peshawar, bază pakistaneză a luptătorilor de gherilă antisovietici. În această perioadă, l-a întâlnit şi pe viitorul său mentor, palestinianul Abdullah Azzam, unul dintre principalii organizatori ai rezistenţei împotriva trupelor sovietice.
Ben Laden a realizat, în Pakistan, o primă bază de date a voluntarilor care se îndreptau spre Afganistan, care va deveni, ulterior, o adevărată organizaţie - al-Qaida ("baza").
El a luptat împotriva trupelor sovietice, deşi rareori a fost implicat efectiv în confruntări, beneficiind de ajutorul indirect al CIA, care îi transfera fonduri prin intermediul serviciilor secrete pakistaneze.
După retragerea trupelor ruse, în 1989, ben Laden a revenit în Arabia Saudită ca erou, susţinând numeroase discursuri, în moschei şi şcoli, despre succesul jihadului.
După invadarea Kuwaitului de către forţele irakiene, el i-a propus regelui Fahd o intervenţie a "legiunii islamice" formate din foşti luptători în Afganistan. Suveranul saudit a respins propunerea, iar Osama ben Laden s-a simţit trădat, considerând că teritoriul sfânt al ţării sale este pângărit de prezenţa a mii de militari americani.
În 1992, autorităţile saudite i-au retras paşaportul, îngrijorate de criticile la adresa regimului şi de sprijinul pe care ben Laden îl acorda opoziţiei. În urma acestei decizii, ben Laden s-a instalat în Sudan, cu acordul autorităţilor de la Khartoum. După doi ani, Arabia Saudită i-a retras şi cetăţenia, după ce acesta a publicat două "fatwa" care denunţau Statele Unite şi familia regală saudită.
Serviciile de informaţii americane l-au bănuit că finanţa tabere de antrenament teroriste, iar în 1996 Sudanul a fost nevoit, ca urmare a presiunilor internaţionale intense, să-i ceară să părăsească ţara.
Ben Laden a reapărut după scurt timp în Afganistan, de unde a lansat noi apeluri antiamericane, din ce în ce mai radicale, chiar înainte ca talibanii să preia puterea la Kabul. Liderul terorist a înfiinţat tabere de antrenament teroriste, care au atras mii de militanţi din lumea musulmană, şi a planificat o serie de atacuri sângeroase, în urma cărora a început să fie considerat principal inamic public al Statelor Unite.
Cele mai sângeroase atentate, înaintea celor din 11 septembrie, au fost cele din august 1998, când vehicule-capcană au explodat simultan la ambasadele americane din Tanzania şi Kenya, provocând moartea a 224 de persoane.
După atacurile din 11 septembrie, Statele Unite au declanşat o urmărire de proporţii pentru localizarea liderului al-Qaida, oferind o recompensă de 25 de milioane de dolari - suplimentată ulterior la 50 de milioane de dolari - pentru orice informaţie care ar fi dus la prinderea acestuia.
Ben Laden, care a reuşit să fugă la sfârşitul lui 2001 din Afganistan, a fost recunoscut de martori oculari în noiembrie 2001 la Kandahar, în sudul ţării. Serviciile de informaţii regionale sau occidentale au apreciat mult timp că liderul terorist se ascunde în zona aflată la graniţa dintre Afganistan şi Pakistan.
Zece de ani de urmărire a lui Osama ben Laden
Osama ben Laden, liderul reţelei Al-Qaida, a fost ucis duminică în Pakistan, de un comando american, după o urmărire la nivel mondial şi oferirea unei recompensede de 25 de milioane de dolari şi cu patru luni înainte de împlinirea a zece ani de la atentatele din 11 septembrie, relatează AFP.
2001
- 17 septembrie: Preşedintele american, George W. Bush, cere capturarea, "mort sau viu", a lui Osama ben Laden, instalat în Afganistan, din 1996.
- 7 octombrie: Osama ben Laden îşi exprimă satisfacţia faţă de atentate şi promite Statelor Unite că "nu vor mai cunoaşte niciodată securitatea", într-un mesaj difuzat de postul Al-Jazeera, din Qatar, în prima zi a atacurilor americano-britanice în Afganistan.
- Sfârşitul lui decembrie: Bombardamente americane intense asupra grotelor şi ascunzătorilor subterane, la Tora Bora, în estul Afganistanului, în apropiere de frontiera pakistaneză.
2002
- 19 mai: O înregistrare video îl prezintă pe ben Laden într-un decor de primăvară, posibil după bombardamentele din decembrie.
- 12 noiembrie: Osama ben Laden îşi exprimă, într-un mesaj audio, satisfacţia faţă de atentatele de la Djerba (Tunisia, în aprilie 2002), Karachi (Pakistan, în mai 2002), Bali (Indonezia, în octombrie 2002) şi atacurilor împotriva petrolierului francez Limbourg, în Yemen, şi soldaţilor americani, în Kuwait.
2003
- 1 martie: Arestarea, în Pakistan, a lui Khaled Sheikh Mohammed, presupus a fi numărul trei în ierarhia Al-Qaida.
- 10 septembrie: înregistrare video cu ben Laden şi Ayman al-Zawahiri, numărul doi în ierarhia Al-Qaida, mergând, într-o regiune muntoasă, probabil în estul Afganistanului, la sfârşitul lui aprilie - începutul lui mai.
2004
- 7 martie: Începutul operaţiunii americane "Mountain Storm" în sudul, estul şi sud-estul Afganistanului.
- 19 martie: Ben Laden şi al-Zawahiri sunt, în securitate, în Afganistan, potrivit unui purtător de cuvânt taliban, citat de AFP.
- 2 iunie: Coaliţia l-a avut, în mai multe rânduri, pe ben Laden, "la mână", declară, la Kabul, şeful Statului Major al forţelor franceze, generalul Henri Bentégeat.
2005
- 15 martie: Serviciile pakistaneze de informaţii au pierdut urma acestuia, în urmă cu "opt, poate chiar zece luni", declară preşedintele pakistanez, Pervez Musharraf.
2006
- 20 aprilie: Ben Laden operează la frontiera pakistanezo-afgană, potrivit şefului serviciilor de informaţii americane, John Negroponte.
- 7 septembrie: Senatul american deblochează 200 de milioane de dolari, pentru crearea unei celule de informaţii dedicate urmăririi.
- 23 septembrie: Potrivit unei note a servicilor franceze (DGSE), publicată în presă, serviciile saudite de informaţii sunt convinse că "ben Laden este mort" de febră tifoidă, contractată în august, în Pakistan.
- 28 septembrie: Ben Laden se ascunde în estul Afganistanului, în provincia Kunar (Musharraf).
2007
- 7 septembrie: Primul mesaj video, în aproape trei ani. Ameninţă cu intensificarea luptei în Irak şi îl elogiază pe Walid Al-Shehri, unul dintre atentatorii de la 11 septembrie, într-un document sonor însoţit de fotografii.
2008
- 27 mai: Potrivit unui oficial din cadrul serviciilor secrete afgane, s-ar afla în nord-vestul Pakistanului, la frontiera afgană.
2009
- 23 iulie: Saad, unul dintre fiii săi, "ar fi mort", într-un atac american cu avioane fără pilot, la începutul lui 2009, potrivit unor informaţii de presă dezvăluite de un oficial american din domeniul luptei contra terorismului.
2010
- 12 aprilie: Premierul pakistanez, Yusuf Raza Gilani, afrimă că ben Laden nu se află în ţara sa.
- 27 iunie: Este "foarte bine ascuns" şi protejat într-o regiune tribală din Pakistan, potrivit directorului CIA, Leon Panetta, la câteva săptămâni după moartea egipteanului Mustafa Abu-al Yazid (alias Said al-Masri), numărul trei din ierarhia Al-Qaida şi liderul organizaţiei din Afganistan.
2011
- 1 mai: Preşedintele american, Barack Obama, anunţă că Statele Unite l-au ucis pe Osama ben Laden şi i-au recuperat cadavrul, într-o operaţiune de commando, la Abbottabad, oraş situat la aproximativ 50 de kilometri de Islamabad.
Principalele atentate atribuite reţelei teroriste Al-Qaida
- 26 februarie 1993: STATELE UNITE - un atentat cu explozibil la World Trade Center provoacă moartea a şase persoane şi rănirea altor 1.000. Explozia zguduie cele şase etaje şi subsolul turnurilor gemene, în care se aflau aproximativ 55.000 de persoane în momentul atentatului.
- 13 noiembrie 1995: ARABIA SAUDITĂ - o maşină-capcană explodează la Riyad (Arabia Saudită), în faţa unei clădiri a Gărzii Naţionale saudite, unde lucrează consilierii militari americani. Cinci soldaţi americani şi doi indieni au fost ucişi. Peste 60 de persoane sunt rănite.
- 25 iunie 1996: ARABIA SAUDITĂ - un camion plin cu două tone de explozibil pulverizează intrarea în baza americană Khobar, în apropiere de oraşul Dharan (Arabia Saudită), provocând moartea a 19 persoane, toate de origine americană, şi rănirea altor 386.
-7 august 1998: KENYA-TANZANIA - 224 de morţi şi 5.000 de răniţi, în explozia a două maşini-capcană, în apropiere de ambasadele Statelor Unite de la Nairobi şi Dar es-Salaam.
- 12 octombrie 2000: YEMEN - 17 puşcaşi marini americani au fost ucişi în Portul Aden, în atentatul ce a vizat distrugătorul american USS Cole.
- 11 septembrie 2001: STATELE UNITE - Patru avioane de linie sunt deturnate. Două sunt lansate împotriva turnurilor World Trade Center de la New York, cel de-al treilea împotriva Pentagonului, la Washington, al patrulea avion s-a prăbuşit în Pennsylvania. Bilanţul atacurilor s-a ridicat la 2.978 de morţi.
- 11 aprilie 2002: TUNISIA - 21 de morţi, printre care 14 germani, într-un atentat sinucigaş împotriva sinagogii Ghriba din Djerba.
- 12 octombrie 2002: INDONEZIA - 202 morţi, într-un atentat cu maşină-capcană împotriva unei discoteci din Bali.
- 12 mai 2003: ARABIA SAUDITĂ - 35 de morţi, printre care nouă americani, într-un triplu atentat sinucigaş împotriva unui ansamblu rezidenţial din Riyad.
- 16 mai 2003: MAROC - 45 de morţi (dintre care 12 kamikaze), în cinci atentate aproape simultane, vizând restaurante şi hoteluri frecventate de străini şi ţinte evreieşti la Casablanca.
- 15 şi 20 noiembrie 2003: TURCIA - 63 de morţi, în patru atentate sinucigaşe cu maşină-capcană împotriva a două sinagogi, a consulatului britanic şi a băncii britanice HSBC de la Istanbul.
- 2 martie 2004: IRAK - Aproape 180 de morţi, într-o serie de atentate care au vizat mai multe locuri sfinte şiite, la Bagdad şi Kerbala.
- 11 martie: SPANIA - 191 de morţi şi aproape 2.000 de răniţi, într-o serie de atentate ce au avut ca ţintă mai multe trenuri în trei gări din Madrid şi de la periferia sa.
- 7 iulie 2005: Marea Britanie - 56 de morţi (dintre care patru kamikaze), în patru atentate sinucigaşe comise în metrou şi într-un autobuz din Londra.
- 23 iulie 2005: EGIPT - 68 de morţi, într-o serie de atentate sinucigaşe împotriva unor zone turistice din staţiunea balneară Sharm el-Sheikh.
- 9 noiembrie 2005: IORDANIA - 60 de morţi, într-un triplu atentat sinucigaş împotriva unor hoteluri la Amman.
- 24 aprilie 2006: EGIPT - 20 de morţi şi 90 de răniţi, într-un triplu atentat sinucigaş în staţiunea balneară Dahab, de la Marea Roşie.
- 14 august 2007: IRAK - Peste 400 de morţi, în patru atentate cu maşină-capcană împotriva unei secte religioase kurde din provincia Ninive.
- 11 decembrie 2007: ALGERIA - 41 de morţi, printre care 17 angajaţi ai ONU, în două atentate sinucigaşe la Alger.
- 17 septembrie 2008: YEMEN: Atentat cu maşini-capcană împotriva ambasadei Statelor Unite la Sanaa: cel puţin 16 morţi, dintre care şase atacatori.
- 20 septembrie 2008: PAKISTAN: Atentat sinucigaş cu maşină-capcană împotriva hotelului Marriott din Islamabad, soldat cu 60 de morţi.
- 25 decembrie 2009: OLANDA/ STATELE UNITE: Un nigerian, Umar Farouk Abdulmutallab, încearcă să arunce în aer un avion ce zbura pe ruta Amsterdam-Detroit, folosind un explozibil ascuns pe coapsă. El a fost imobilizat de alţi pasageri şi rănit de explozibilul în flăcări.
- 24 noiembrie 2010: YEMEN - 23 de persoane au fost ucise într-un atentat sinucigaş împotriva unei procesiuni religioase într-un fief al rebeliunii şiite din nordul ţării, atribuit de un lider tribal Al-Qaida.
Principalele mesaje atribuite lui Osama ben Laden după 11 septembrie 2001
Numeroase întregistrări video şi audio atribuite liderului al-Qaida, Osama ben Laden, au fost difuzate începând din 2001, odată cu declanşarea bombardamentelor în Afganistan care au urmat atentatelor de la 11 septembrie din Statele Unite, relatează AFP, care prezintă o cronologie a acestora.
2001
- Sfârşitul lui septembrie 2001: "Jihadul va continua chiar dacă eu nu voi mai fi", afirmă Osama ben Laden într-un interviu acordat unui cotidian pakistanez.
- 7 octombrie: Ben Laden jură "pe Dumnezeu că America nu va mai cunoaşte niciodată securitatea atât timp cât nici Palestina nu o cunoaşte şi până când toate armatele occidentale atee nu vor părăsi teritoriile sfinte". Acesta îl ridiculizează pe "necredinciosul" preşedinte Bush în înregistrarea video, dată publicităţii de postul de televiziune Al Jazeera.
- 3 noiembrie - Osama ben Laden îi numeşte apostaţi, într-o înregistrare dată publicităţii de acelaşi post de televizune, pe musulmanii care sprijină "cruciada" americană din Afganistan.
- 13 decembrie - Ben Laden susţine că a fost optimist în privinţa atentatelor de la 11 septembrie, dar nu a îndrăznit să spere că militanţii islamişti vor distruge complexul World Trade Center, într-o înregistrare video care, potrivit oficialilor americani, confirmă vinovăţia acestuia. "Am calculat dinainte numărul victimelor inamice, în funcţie de poziţia turnurilor", a declarat el, potrivit unei înregistrări video difuzate de Pentagon).
- 26 decembrie - Ben Laden susţine într-o altă înregistrare video difuzată de Al Jazeera că atentatele de la 11 septembrie au avut drept scop împiedicarea sprijinului pe care Statele Unite îl acordă Israelului şi cere ca războiul sfânt împotriva Washingtonului să aducă un omagiu celor 19 kamikaze de la 11 septembrie.
2002
- 31 ianuarie - Postul de televiziune CNN difuzează interviul acordat de ben Laden unui reporter al postului Al Jazeera la 11 octombrie, în care liderul terorist susţine că "lupta s-a mutat pe teritoriul american".
- 19 mai - Ben Laden predică meritele martiriului într-o înregistrae video considerată ca fiind realizată cu câteva luni înainte.
- 10 septembrie - Al Jazeera difuzează un mesaj audio în care ben Laden îi elogiază pe teroriştii care au comis atentatele de la 11 septembrie şi îi consideră oameni care au schimbat istoria.
- 6 octombrie - Postul de televiziune Al Jazeera dă publicităţii o înregistrare video în care avertizează că orice atac asupra lumii musulmane va fi urmat de o replică "dublă" ca intensitate.
- 14 octombrie - Ben Laden elogiază atacurile care au vizat obiective occidentale din Kuwait şi Yemen şi avertizează Statele Unite şi Israelul că vor urma mult mai multe.
- 12 noiembrie - Al Jazeera difuzează o posibilă înregistrare video a lui ben Laden în care acesta salută atentatele de la Djerba (Tunisia), Karachi (Pakistan). Bali (Indonezia), din Yemen împotriva pertrolierului francez şi luarea de ostatici de la Moscova şi ameninţă statele care susţin "gaşca de măcelari de la Casa Albă".
2003
- 11 februarie - Un mesaj considerat ca aparţinând lui ben Laden face apel la musulmani să lupte împotriva Statelor Unite şi să respingă orice război declanşat împotriva Irakului.
- 10 septembrie - Al Jazeera prezintă o înregistare video în care liderul al-Qaida şi adjunctul său, egipteanul Ayman al-Zawahiri, coboară un versant muntos şi le cer musulmanilor să declare jihadul, elogiindu-i în acelaşi timp pe autorii atentatelor de la 11 septembrie.
- 18 octombrie - Două mesaje audio aparţinând probabil lui ben Laden avertizează în privinţa comiterii mai multor atentate pe teritoriul american şi în afara sa.
- 20 decembrie - O înregistare video dată publicităţii probabil de ben Laden acuză guvernele statelor arabe, aliate ale Statelor Unite, că sunt agenţi "necredincioşi" ai Washingtonului.
2004
- 15 aprilie - Un post arab de televiziune difuzează un mesaj audio în care liderul al-Qaida se oferă să încheie armistiţiu cu statele europene dacă îşi retrag trupele din ţările musulmane. Acesta justifică atentatele de la 11 martie la Madrid fără a le revendica în mod deschis, potrivit unei înregistrări audio.
- 6 mai - Un alt mesaj aparţinând probabil lui ben Laden face apel la jihad împotriva ocupaţiei americane din Irak
- 29 octombrie - mesaj de ameninţare cu atentate împotriva Statelor Unite
- 16 decembrie - Ben Laden elogiază, într-un mesaj audio, grupul de militanţi saudiţi care au atacat consulatul american din Jeddah la 6 decembrie
- 27 decembrie - Al-Jazeera difuzează o înregistrare în care ben Laden le cere irakienilor să boicoteze alegerile parlamentare din ianuarie şi afirmă că orice persoană care ia parte la scrutin va fi considerată "necredincioasă". Cu aceeaşi ocazie, el salută atacurile comise în Irak de aliatul al-Qaida Abu Musab al-Zarqawi.
2006
- 19 ianuarie - Ben Laden avertizează că Al-Qaida pregăteşte noi atacuri în interiorul Statelor Unite, dar afirmă că reţeaua este dispusă să accepte un armistiţiu condiţionat cu Statele Unite, conform unei înregistrării audio atribuite liderului terorist, difuzate de Al-Jazeera.
- 23 mai - liderul al-Qaida susţine că francezul Zacarias Mussaoui şi prizonierii de la Guantanamo nu au nici o legătură cu atentatele de la 11 septembrie, potrivit unui mesaj audio.
- 30 iunie - Ben Laden îl elogiază pe fostul lider al grupării al-Qaida din Irak, Abu Musab al-Zarqawi, şi îl califică drept un "leu al jihadului".
- 1 iulie - liderul al-Qaida avertizează majoritatea şiită din Irak că se va confrunta cu replici ale atacurilor derulate de aceştia împotriva sunniţilor şi susţine că gruparea se va lupta împotriva Statelor Unite oriunde în lume.
- 6 iulie - la un an după atentatele de la Londra, soldate cu moartea a 52 de persoane, al-Qaida dă publicităţii o nouă înregistrare care cuprinde comentarii ale lui ben Laden, ale lui Zawahiri şi ale unui atentator sinucigaş.
2007
- 7 septembrie - Osama ben Laden apare într-o înregistrare video care marchează cea de-a şasea aniversare a atentatelor de la 11 septembrie. Liderul al-Qaida avertizează cetăţenii americani că Statele Unite sunt vulnerabile în pofida puterii militare şi economice.
- 11 septembrie - Ben Laden îl elogiază, într-un nou mesaj, pe Waleed al-Shehri, teroristul saudit care se afla la bordul cursei 11 a companiei American Airlines care a lovit turnul de nord al complexului World Trade Center.
- 20 septembrie - îi cheamă pe musulmanii din Pakistan la "războiul sfânt" împotriva preşedintelui Pervez Musharraf, aliat al Statelor Unite, potrivit unei înregistrări audio.
- 29 noiembrie - liderul al-Qaida le cere ţărilor europene, într-un mesaj audio, să pună capăt prezenţei lor militare alături de forţele americane în Afganistan.
- 29 decembrie - îi avertizează pe musulmani cu privire la orice sprijin acordat Guvernului irakian şi promite "eliberarea Palestinei", potrivit unui mesaj audio.
2008
- 20 martie - Europa va trebui ?să dea socoteală? pentru caritaturile profetului Mahomed publicate în ziarele daneze, spune acesta într-un mesaj audio.
- 18 mai - Ben Laden le cere musulmanilor să contribuie la "ridicarea blocadei" israeliene în Fâşia Gaza.
2009
- 14 ianuarie - Apel la jihad împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza şi la recuperarea "Ierusalimului şi a Palestinei", potrivit unui mesaj audio.
- 14 martie - Acuză ţările arabe de "complicitate" cu Israelul şi aliaţii săi occidentali, în ofensiva împotriva Fâşiei Gaza.
- 3 iunie - Îl acuză pe preşedintele american Barack Obama că "urmează aceeaşi politică de ostilitate" faţă de musulmani ca şi predecesorul său, George W. Bush.
- 14 septembrie - Îi ameninţă pe americani cu continuarea "unui război de uzură (...) în toate modurile posibile", dacă nu vor face presiuni asupra Casei Albe în vederea încheierii războaielor din Irak şi Afganistan şi dacă nu se vor pronunţa împotriva sprijinirii Israelului.
Atentatele de la 11 septembrie, cele mai sângeroase din istorie
Atentatele de la 11 septembrie 2001, considerate cele mai sângeroase din istorie, au fost comise de 19 terorişti din reţeaua al-Qaida, care au deturnat patru avioane, lovind turnurile World Trade Center din New York şi clădirea Pentagonului, situată în apropiere de Washington, relatează AFP.
Atentatele al căror iniţiator, Osama ben Laden, a fost ucis după aproape zece ani, în Pakistan, de un comando american, au provocat în total moartea a 2.979 de morţi, dintre care 2.750 la New York.
Turnurile gemene ale World Trade Center, cei mai înalţi zgârie-nori din New York, au fost lovite la un interval de câteva minute de două dintre avioanele deturnate.
Primul aparat, un Boeing 767 al companiei American Airlines, având 92 de persoane la bord, dintre care cinci terorişti, a lovit primul turn la ora locală 08.46 (15.46 ora României), distrugând etajele superioare ale clădirii.
La ora locală 09.03 (16.03 ora României), al doilea Boeing, model 767, aparţinând companiei United Airlines şi având 65 de persoane la bord, dintre care cinci terorişti, a lovit cel de-al doilea turn al World Trade Center, un eveniment care a fost transmis în direct de posturile de televiziune din întreaga lume.
La ora locală 09.43 (16.43 ora României), un Boeing 757 al companiei American Airlines, cu 64 de persoane la bord, dintre care cinci terorişti, s-a prăbuşit peste Pentagon, provocând pagube însemnate la faţada vestică a clădirii Departamentului american al Apărării.
Un al patrulea aparat Boeing 757, al companiei United Airlines, care transporta 44 de persoane la bord, dintre care patru terorişti, s-a prăbuşit pe un câmp din Pennsylvania, în estul ţării. Obiectivul precis al teroriştilor a rămas, până astăzi, necunoscut, la fel ca şi împrejurările exacte ale producerii catastrofei. Se pare că unii pasageri, informaţi prin telefonul mobil despre evenimentele din New York, i-au atacat pe terorişti.
Cele două turnuri ale World Trade Center s-au prăbuşit unul după celălalt, turnul sudic la ora locală 10.05 (17.05 ora României), iar cel nordic la 10.28 (17.28 ora României). Sub dărâmături au fost prinse sute de persoane care nu putuseră fi evacuate şi mulţi salvatori, în timp ce întregul cartier Manhattan a fost acoperit de un nor de fum negru şi de praf.
Preşedintele George W. Bush, care în momentul producerii atentatelor vizita o şcoală din Florida, a fost condus la o bază militară, din motive de securitate. Reîntors la Washington în cursul aceleiaşi seri, el şi-a afirmat hotărârea de a-i pedepsi pe autorii acestor "atentate ruşinoase", subliniind că nu va face nici o diferenţă între "teroriştii care au comis aceste acte şi cei care îi protejează".
Reţeaua Al-Qaida, o caracatiţă a terorismului internaţional
Reţeaua teroristă Al-Qaida, al cărei lider Osama ben Laden a fost ucis duminică în Pakistan, a planificat sau a fost sursa de inspiraţie a zeci de atentate comise după cele de la 11 septembrie 2001 din SUA, care au provocat moartea a aproximativ 3.000 de persoane, relatează AFP.
O reţea descentralizată, cu ramificaţii pe toate continentele, Al-Qaida (Baza) îşi investeşte întreaga energie în jihadul împotriva Statelor Unite şi a aliaţilor lor.
Organizaţia şi-a înmulţit atacurile la nivel mondial direct sau, cel mai adesea fiind o sursă de inspiraţie pentru grupările islamiste care au trecut la acţiune în numele său, cum ar fi Al-Qaida în Maghrebul Islamic (AQMI) şi Al-Qaida în Peninsula Arabă (AQPA).
Format din foşti mujahedini care au luptat împotriva URSS în Afganistan în perioada 1979-1989, nucleul organizaţiei era condus de ben Laden.
Pentru adepţii săi, ben Laden a devenit mai de grabă sursa de inspiraţie decât organizatorul atentatelor, în timp ce adjunctul său, egipteanul Ayman al-Zawahiri, este considerat numărul doi în ierarhia al-Qaida şi "creierul" reţelei.
Al-Qaida a început să se constituie în jurul lui 1988, cu un an înainte de retragerea sovietică din Afganistan. A fost nevoie însă de patru ani pentru ca serviciile de informaţii occidentale să înceapă să facă legătura între această organizaţie şi atacurile comise împotriva forţelor americane din Arabia Saudită, Yemen şi Somalia.
Războiul din Golf (1991) a reprezentat un punct de răscruce pentru ben Laden în ceea ce priveşte decizia acestuia de a se răzbuna pe Statele Unite, din cauza desfăşurării masive de militari americani în Peninsula Arabă, locul unde s-a născut profetul Mahomed.
Cu toate acestea, organizaţia afişează imaginea unei reţele a terorismului internaţional, la care s-au afiliat grupări islamiste din întreaga lume, abia din 1998.
În mai 1998, în cadrul unei conferinţe de presă din care postul de televiziune CNN a difuzat extracte în august 2002, Osama ben Laden declara că a format un front "pentru a conduce jihadul împotriva cruciaţilor şi a evreilor" şi pentru a ucide americanii. Al-Qaida este responsabilă de atentatele comise împotriva ambasadelor americane din Kenya şi Tanzania, soldate cu moarte a 224 de persoane.
Afganistanul, unde Osama ben Laden s-a refugiat din 1996 până în octombrie 2001 în calitate de "oaspete de onoare" al talibanilor, a devenit baza centrală a al-Qaida, unde au fost instalate taberele de antrenament frecventate de toţi candidaţii la războiul sfânt.
Pe lunga listă de atentate atribuite sau revendicate de reţeaua al-Qaida, figurează şi cel de pe insula indoneziană Bali, care a provocat moartea a 202 persoane în octombrie 2002.
Alte atentate de amploare au fost cel de la Riyad, din 2002, care a provocat moartea a 52 de persoane şi cel de la Istanbul, din noiembrie 2002, îndreptat împotriva mai multor sinagogi şi obiective britanice şi soldat cu moartea a 63 de persoane.
O serie de alte atentate au fost comise de grupările afiliate sau inspirate de al-Qaida, printre care cele din martie 2004, de la Madrid, care au provocat moartea a 191 de persoane şi rănirea altor 2.000, precum şi cele de la Londra, din iulie 2005, soldate cu moartea a 56 de persoane şi rănirea altor 700.
Principalii lideri al-Qaida care sunt în continuare în libertate
Reţeua al-Qaida, înfiinţată de Osama ben Laden în 1988, încă are numeroşi lideri care pot asuma principalul post de conducere, comentează AFP, prezentând lista militanţilor de rang înalt aflaţi în libertate.
- Ayman al-Zawahiri - Adjunctul lui ben Laden şi cofondator al reţelei al-Qaida, un medic egiptean în vârstă de 60 de ani, a fost unul dintre principalii membri ai mişcării pentru "jihad islamic" din Egipt înainte de a-l întâlni pe Osama ben Laden în Afganistan. Recompensa oferită pentru capturarea sa este de 25 de milioane de dolari.
- Saif al-Adel. Egiptean, fost membru al Jihadului Islamic, în vârstă de 50 de ani, el este liderul aripii militare a al-Qaida. Inculpat pentru presupusa participare la atentatele care au vizat ambasadele americane din Nairobi şi Dar es Salaam (1998), pe numele lui este o recompensă de cinci milioane de dolari.
- Anwar al-Aulaqi, un imam radical în vârstă de 39 de ani, care are dublă cetăţenie - yemenită şi americană -, nu face parte oficial din reţeaua al-Qaida, dar susţine ideile acesteia şi lansează apeluri la jihad pe Internet. În decembrie, secretarul american al Justiţiei, Eric Holder, declarat că acesta reprezintă o ameninţare la fel de mare ca şi Osama ben Laden. Suspectul s-ar afla într-o provincie din Yemen.
- Fasul Abdullah Mohamed - originar din Insulele Comore, el se află la conducerea organizaţiei Al-Qaida din Africa de Est, fiind suspectat de implicare în comiterea atentatelor din Kenya şi Tanzania.
- Adam Yahiye Gadahn - un cetăţean american în vârstă de 32 de ani convertit la islam, pledează pe Internet pentru atacuri antiamericane. Este dat în urmărire de Statele Unite pentru implicare în acte teroriste comise de al-Qaida, pe numele său fiind o recompensă de un milion de dolari.
- Suleiman Abu Ghaith este un imam kuwaitian în vârstă de 46 de ani devenit principalul purtător de cuvânt al reţelei al-Qaida.
- Fahd Mohammed Ahmed Al-Quso - un yemenit în vârstă de 37 de ani, este suspectat de organizarea atentatului din 2000 contra navei militare americane USS Cole, soldat cu moartea a 17 militari americani.
- Abdullah Ahmed Abdullah - un egiptean în vârstă de 50 de ani, este suspectat că face parte din conducerea Al-Qaida din Africa de Est.
- Nazih Abdul-Hamed Nabih al-Ruqai, alias Anas al-Liby - Un libian de 47 de ani, fost refugiat politic în Marea Britanie, este suspectat de implicare în atentatele comise în Africa în 1998.
- Ali Said Ben Ali El-Hoorie - Un saudit de 46 ani, el este suspectat că a participat la atentatele din iunie 1996, împotriva turnurilor Khobar, la Dahran (Arabia Saudită).
(Toate materialele au fost publicate de agenţia de presă Mediafax)