joi, 9 decembrie 2010

În derivă


Despre HBO n-am avut niciodată o părere bună. În opinia mea, 90% din filmele difuzate acolo sunt mediocre. Singura lor calitate este că sunt destul de noi. Dacă vreau să văd un film bun, mă uit pe TVR Cultural. Așa că am așteptat cu mare curiozitate prima producție autohtonă HBO, "În derivă". Doar curiozitate. Fără alte pretenții.


Nici n-a apucat primul episod să se termine, că au și apărut criticile și strâmbăturile din nas. Că e copiat după un serial american (nici nu fusese ăsta un secret!), că titlul nu e foarte potrivit, că e prea luxoasă casa psihoterapeutului, că e amplasată într-un cartier liniștit, că terapeutul aleargă să aducă pacientei o pătură, să se învelească (parcă se spunea "client", nu "pacient"...), că îi aduce ceai, că nu își primește onorariul la sfârșitul ședinței, că o întreabă pe fată dacă vrea să-i cheme un taxi, CĂ ĂSTA NU ESTE PSIHOTERAPEUT DACĂ FACE TOATE ASTEA!!!, că serialul este plin de clișee care adâncesc neînțelegerea... Repet, imediat după primul episod!!

Am citit aceste comentarii pe blogul Editurii Trei, pentru care, altminteri, am tot respectul și toată aprecierea. Însă comentariul semnatarei primei postări mi se pare nedrept și nejustificat, prețios, malițios și ușor snob... Critică de dragul criticii... Și mă irită. Nu vreau să mă refer la prestația artistică excelentă (deloc surprinzătoare, nu?) a lui Marcel Iureș (care, fără prea multe cuvinte, doar prin mimică și gestică, își dovedește încă o dată harul de mare actor; mă și mir că nu s-au legat și de el!)... Mă gândesc numai la faptul că, în rândul celor mai mulți dintre români, există o mare confuzie între psiholog și psihiatru. Din nefericire, MULȚI români sunt convinși că este un lucru rușinos să mergi la psiholog sau la psihoterapeut, că dacă ai nevoie de psiholog, atunci ai mari probleme cu capul... Acest serial poate să ridice în bună măsură vălul de pe mintea celor care nu știu ce înseamnă și cu ce se ocupă un psiholog, cu ce poate ajuta acesta. Le arată necunoscătorilor că psihologul nu te mănâncă, nu te siluiește în niciun fel și nici nu te obligă să faci ori să spui lucruri împotriva voinței tale...

Nu cred că serialul "În derivă" și-a propus să se adreseze specialiștilor în psihologie și psihiatrie. Pentru aceștia există suficiente surse de informație și forumuri de dezbateri. Fără îndoială, nu e un serial fără cusur. Însă e o producție îndeajuns de bună, încât să mă bucur că am ocazia să văd, în sfârșit, ceva bun la televizor, făcut în România. Începusem să cred că aici e țara serialelor despre țigani. HBO a spus că dacă "În derivă" are succes, va continua și după primul sezon. Doamne-ajută! Ar fi păcat să se renunțe la un proiect bun. Sunt atât de puține în țara asta...


3 comentarii:

Talasdd spunea...

Salut. In primul rand tin sa precizez ca si eu sunt psihoterapeut si ceea ce ai afirmat tu mai sus este foarte adevarat. Romaniia chiar nu cunosc diferenta dintre psihoterapeut si psihiatru, confunda cei doi termeni.
Psihoterapeutii nu manca oameni nu trateaza "nebunii". Oamenii au ramas cu niste conceptii ...nu se stie de unde, care nu au nimic de-a face cu realitatea.
Cei care au comentat pe acel forum sunt sigur ca habar nu au cum se desfasoara o sedinta de terapie si asta pentru ca nu au vrut sa se informeze si doi pentru ca nu au fost nicodata la un specialist.
Fiecare persoana ar trebui sa isi vada lungul nasului si sa nu se bage acolo unde nu stie si nu are o parere profesionala. Eu ca si psiholog nu pot sa ii dau indicatii inginerului cum sa isi faca meseria. De aceia exista specializari se fac facultati, masterate, doctorate,etc. Ei habar nu au cat timp ii ia unui psihoterapeut sa devina psihiterapeut si cate invata. Nu realizeaza responsabilitatile acestuia,pentru ca in definitiv te joci cu "sufletele" oamenilor.
Asta este Romania si pana vom ajunge la constiinta occidentala in care vom vedea utilitatea psihoterapeutului (nu a preotului sau a prietenului care te asculta) va mai trece multa vreme.

iulian spunea...

cel mai bine realizat serial romanesc.
pacat ca a fost doar un sezon!
mi-a placut mult cum a jucat maria dinulescu

alex spunea...

cum se numea serialul original?pls raspunde-mi ca nu gasesc:(