sâmbătă, 13 martie 2010

Marinar, savant de renume mondial. Accese si excese


Am aflat cu stupoare de la inpolitics.ro că președintele Traian Băsescu a fost ales, prin vot, membru de onoare al reputatei Academii a Oamenilor de Știință din România.

Dintr-odată, 1000 de gânduri și de întrebări dau năvală peste mine. Pentru ce contribuții esențiale la dezvoltarea științei din România a primit Băse o astfel de onoare? Poate pentru eforturile neobosite de marginalizare a cercetătorilor și pentru menținerea lor într-o mizerie cotidiană pe care, cu siguranță, nu o merită? Pentru alungarea lor din țară, în centre de cercetare occidentale unde sunt plătiți cu bani grei? În plus, nu tocmai Băse era cel care mărturisea, într-un acces de sinceritate, că nu i-a plăcut cartea și că obișnuia să chiulească? Alegerea se datorează, poate, unor merite deosebite la dezvoltarea societății românești post-decembriste? Poate pentru cultivarea aproape machiavelică a dezbinării naționale și a promovării intereselor personale? Cât de jenați se simt academicienii și oamenii de știință de această alegere? Care dintre ei?

Să aruncăm o privire peste lista membrilor Academiei Oamenilor de Știință din România, iată-i pe cei mai cunoscuți dintre ei, strict în ordinea în care i-am găsit pe site-ul instituției: Ecaterina Andronescu, inginer, membru titular fondator, președintele secției științe chimice, fost ministru al educației; Mircea Ciuhrii, biolog, membru corespondent, cel care se zbate de ani de zile să-și promoveze tratamentele pe bază de extracte din insecte; Gheorghe Mencinicopschi, membru titular - nu mai are nevoie de prezentare; Mircea Radulian, fizician, membru corespondent, cercetător la Institutul Național pentru Fizica Pământului; Dumitru - Dorin Prunariu, cosmonaut, membru titular; Ion Iliescu, inginer, membru de onoare, fost președinte al României; Valeriu Tabără, inginer agronom, membru titular, membru PDL, fost și, cu siguranță, viitor ministru al agriculturii; Irinel Popescu, medic, membru titular fondator, recent demis de la conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, membru al Partidului Conservator; Constantin Bălăceanu - Stolnici, medic, membru titular fondator, fost informator al Securității; IPS Teodosie, arhiepiscop al Tomisului, cercetat pentru "comerț" cu parohii; Ion Cristoiu, jurnalist, membru titular; Dinu Săraru, scriitor, membru titular fondator; Răzvan Theodorescu, academician, istoric de artă, membru titular fondator; Constantin Degeratu, general de armată (r), membru de onoare, fost consilier la cancelaria lui Băsescu... Care dintre aceștia au votat pentru noul membru de onoare? Cine s-a opus? N-am auzit aproape nimic despre vreun protest venit din partea vreunui membru al acestui reputat for științific... Cât de reputat mai poate fi considerat după un astfel de pas?

Secretarul științific al Academiei Oamenilor de Știință, Doru - Sabin Delion a explicat pentru HotNews.ro că președintele Traian Băsescu are două mari realizări pentru care a fost numit membru de onoare al academiei. Ia s-auzim! “Prima ar fi aceea că dumnealui, pe vremea când era primar, a asigurat sediul Academiei. Un al doilea motiv pentru care primește această distincție este și aceea că, tot dumnealui, a semnat legea prin care Academia Oamenilor de Știință a devenit instituție bugetară.”, a declarat Doru-Sabin Delion. Iacătă ce favoruri a făcut dom' președinte academiei, ca și cum acestea nu erau, de fapt, gesturi așteptate, de elementară normalitate într-o țară civilizată, cum pretindem că suntem...

Ce mai zice secretarul științific al acestei academii: "Propunerea a fost mai întâi analizată de Consiliul Științific al instituției și în Adunarea Generală a Oamenilor de Știință (aaa, deci totul s-a aranjat "sus"!). Instituția a notificat și Administrația Prezidențială, iar din partea Președinției s-a primit un răspuns pozitiv." Cum de nu?

Da' ăi de "jos" ce-or zice? Ion Iliescu: “Nu știu care este fundamentul științific al acestei… (chiar așa! al "acestei" ce?) Așa a fost primit și Ceaușescu, și Elena Ceaușescu în Academie, deci eu pot să mă jenez că sunt membru într-o asemenea Academie.” Răzvan Theodorescu: "Este o alegere puțin cam stranie, dar dacă cei din conducerea Academiei Oamenilor de Știință au decis, așa e alegerea lor (ce delicat!). Poate era mai potrivită o diplomă sau ceva de genul acesta (ei, parcă mai capeți curaj...). În general, chiar membrii de onoare se aleg din rândul oamenilor de știință pentru că vorbim de o academie de știință. Eu nu am participat la nici un fel de deliberări, dar e decizia celor din conducere (normal! eu nu!).”

Probabil că cineva, dintre apropiați, l-o fi tras de mânecă pe dom' președinte și i-o fi zis că de data asta chiar e groasă și de porc. Membru de onoare la Academia Oamenilor de Știință, cam mult. Așa că dacă, la început, Președinția a aprobat pozitiv ;) gestul, așa cum zicea secretarul științific mai sus citat, într-un aproape incredibil acces de bun simț, aceeași cancelarie anunță cu un zâmbet superior și din înalturi că refuză această cinste, pe motiv de modestie și decență... Ce i-o fi?

Dincolo de amarul și de dezgustul pe care mulți dintre noi l-au simțit după întreaga tărășenie, mai rămâne o întrebare: până unde poate să meargă obediența în țara asta, unde unii fac din poziția "rabatat la 90°" o profesiune exercitată cu exces de zel?...

Un comentariu:

Matilda spunea...

Analiza ta este foarte corectă ! Pentru că li s-a oferit ceea ce era firesc să primească, membrii acestei Academii s-au simţit datori să-i dea şperţ marelui conducător.
Abia după ce presa şi blogurile şi-au exprimat o atitudine firească de revoltă şi dispreţ, marele om de ştiinţă a refuzat mita academică.