duminică, 11 iulie 2010

Lutetia


Mă fascinează Cosmosul de când mă ştiu. Mă tulbură tot ce se întâmplă acolo, sus, printre stele. De aceea, savurez cu nesaţ orice ştire nouă legată de misiunile noilor sonde spaţiale, fotografii ale planetei Marte sau ale Soarelui şi tot ce ţine, în general, de Univers.

Azi citesc o ştire pe Agerpres despre misiunea sondei Rosetta, care a fotografiat pentru prima dată în detaliu asteroidul Lutetia. Împart cu voi informaţiile şi fotografiile, care mie îmi taie respiraţia...

Sonda spaţială Rosetta (Agenţia Spaţială Europeană)


Sonda europeană Rosetta a transmis peste 400 de imagini ale asteroidului Lutetia pe care l-a survolat sâmbătă, „descoperind o nouă lume”, potrivit responsabililor Agenţiei spaţiale europene (ESA), care au evocat o „zi istorică”.



Asteroidul Lutetia

„Imagini fantastice” - arătând cratere şi numeroase detalii - au putut fi surprinse, şi-a exprimat satisfacţia Holger Sierks (Institutul Max Planck), responsabil de activitatea camerei Osiris - Optical, Spectroscopic and Infrared Remote Imaging System, cu care este dotată sonda. „Rosetta a descoperit o nouă lume care îi va ocupa pe oamenii de ştiinţă timp de ani”, a adăugat el în cursul unei transmisii prin internet din Centrul european al operaţiunilor spaţiale (ESOC) la Darmstadt, Germania.


Asteroidul Lutetia

Sonda europeană Rosetta a trecut sâmbătă, ora16:10 GMT, la 3.200 km de asteroidul Lutetia, un obiect masiv cu un diametru de peste 100 km, situat între orbitele planetelor Marte şi Jupiter, care ar putea furniza informaţii despre trecutul sistemului solar.



Asteroidul Lutetia

Lansată în 2004 pe urmele unei comete cu care se va întâlni în 2014, Rosetta făcuse deja în 2008 o primă incursiune în principala centură de asteroizi care reuneşte zeci de mii de corpuri stâncoase de forme şi talii diferite. Sonda s-a putut apropia atunci la 800 km de un asteroid mai mic, Steins, care avea o lungime de 6 km.

Marele asteroid Lutetia a fost descoperit în 1852, la Paris, şi a primit numele latin al capitalei Franţei.


Asteroidul Lutetia

Niciun comentariu: