vineri, 18 mai 2012

Nemurire de gips


Fii vesel, azi, curând te-i plictisi
Și-n veci la fel același cer va fi.
Te-or face cărămizi ca să clădească
Palate-n care alții vor trăi.”

Bunul meu prieten de la Teheran îmi scrie că ieri a fost Ziua Mondială Omar Khayyám și că există chiar și la București o statuie a celebrului poet, filozof, astronom și matematician persan. Recunosc că habar n-am avut de asta.

Ca să îmi mai spăl rușinea, am vrut să văd unde se află statuia lui Omar Khayyám. După ce am umblat câteva ore, am gasit-o în Parcul Kiseleff. E ridicată în 2001 de Ambasada Iranului la București. O statuie ieftină, din gips, pe un soclu de beton îmbrăcat cu plăci de marmură. Omar Khayyám privește gânditor spre Persia pe care a părăsit-o acum aproape 900 de ani... Pe laturile soclului sunt sculptate câteva din rubayatele care i-au adus nemurirea...

Am făcut și câteva fotografii pentru prietenul meu persan. Însă nu știu dacă o să i le trimit. Mi-e rușine să-i arăt un monument ciobit, murdar și măzgălit. Nu cred că o să-l impresioneze faptul că iarba din jur e verde și frumos tunsă, iar fântâna e curată...











4 comentarii:

Anonim spunea...

Oh, threats of Hell and Hopes of Paradise!
One thing at least is certain--This Life flies;
One thing is certain and the rest is Lies;
The Flower that once has blown for ever dies.

Anonim spunea...

Я знаю этот вид напыщенных ослов:
Пусты, как барабан, а сколько громких слов!
Они рабы имён. Составь себе лишь имя,
И ползать пред тобой любой из них готов.

Dora spunea...

My dear, mi se face adesea dor de prezenta ta. Ah, si cafeaua Amedeo, CAFEAUA! Stai sa ma fac bogata si sa deschidem un loc de cafetarit: "Amedeo's".
Te imbratisez cu drag, T.

Monica spunea...

Să ştii că în fotografii nu pare jalnică, eventual să înfrumuseţezi una cu vreun filtru care să o facă genul vintage şi să i-o trimiţi. Mă miră puţintel faptul că Ambasada Iranului a sponsorizat o asemenea statuie. Sau poate cei care vor să şteargă orice urmă de cultură persană pentru a face loc celei musulmane care invadează tot mai mult Iranul (şi care e dorită de cei care conduc acum ţara) nu îşi începuseră activitatea, cine ştie? Ai citit pe blogul lui Vlad Petreanu ultimele postări, referitoare la vizia în Iran?