vineri, 25 mai 2012

Eurovisionul de la căminul cultural (II)




Așa... Înapoi la căminul cultural din Baku... Începe cea de-a doua semifinală Eurovision.

Serbia – Cântecul este excelent! Păcat că e primul cântec din concurs. Mulți nici nu s-au așezat încă în fața televizorului. O voce senzațională. Superb!

Macedonia – Ce voce stranie... Sună aproape ca Dida Drăgan. O, stai, că au luat-o pe rock, rău de tot! Asta rupe scena! Foarte buni!

Olanda – Ei, vine și indianca asta, cu pene pe cap, să ne cânte un cântecel de la focul de tabără. Or fi sintetice penele alea? Hop, și cercetașii! Vrea să fie un country sau ce? Oricum, mici alunecări vocale pe arătură. Nu. Mai bine o chemau pe Shania Twain.

Malta – Ce joc de picioare are băiatul ăsta! Nici vocea nu e rea. Cântecul sună a la Rick Astley 1990. Foarte comercial. Nu asta vrea poporul european?

Belarus – A, nu mai au cântece pionierești cu fluturi, ca data trecută. Băiatul ăsta arată precum personajele alea alungite din desenele animate japoneze. Vocea cam derapeaza pe anumite note. Restul băieților chinuie cu râvnă niște chitare...

Portugalia – Un cântec frumos, cu sonorități de fado... Ce voce!... ca o mângâiere... Minunat! Bravo!

Ucraina – Wow, ce voce! Iar rochia și coronița de trandafir, cântecul, mă duc cu gândul la carnavalul de la Rio. Oricum, sună bine. Drăguț!

Bulgaria – Muzică de club cântată tradițional, în stilul corurilor populare feminine bulgărești. Refren în mai multe limbi străine, inclusiv ale vecinilor, turcii și grecii. Și Marea Neagră, desigur, dacă înțelegeți ce vreau să spun...

Slovenia – Frumos cântec, dar greu de cântat. Chiar și pentru domnișoarele de pe scenă.

Croația – Cântecul nu-i rău, vocea e foarte bună, dar, nu știu de ce, n-are zvâc, îi lipsește ceva...

Suedia – Se vorbește că melodia asta va fi câștigătoarea. Ia să vedem... Piesa este foarte „în trend”. Vocea este superbă, aproape tulburătoare. Punerea în scenă este excelentă!!! Jocul de lumini, coregrafia, zăpada, toate completează teribil atmosfera! Sunt surprins, foarte surprins!!! Mda... În Suedia va fi sărbătoare națională.

Georgia – Excelentă voce la „călugărul” ăsta îmbrăcat în... roșu! Călugăr pe naiba! Iar doamnele îmbrăcate ca la... bordel... Cântecul nu m-a dat pe spate.

Turcia – Ovațiile de la începutul cântecului sunt, probabil, pentru revărsările de testosteron de pe scenă. În rest, mai nimic.

Estonia – Interpretul a câștigat tot ce era de câștigat în țara lui. Da, are o voce superbă. E greu de cântat așa ceva. Dacă am fi putut înțelege și cuvintele...

Slovacia – O, nuuu!!! Știu, trăim într-o Europă liberă, au și ei dreptul să cânte, nu? Dar de când se uită rockerii la selecțiile naționale Eurovision? Da, știu, îmi veți spune că trupa Lordi a câștigat Eurovisionul pentru Finlanda, în urmă cu câțiva ani... „Come on, Baku!” Bine că nu au strigat „Come on, Budapest!” Se obișnuiește. Oribil!

Norvegia – Au trimis un cântăreț iraniano-norvegian. Plină Scandinavia de refugiați din Orientul Mijlociu. Curând, vikingii vor deveni minoritari în propria țară. N-am reținut nimic de la acest cântec.

Bosnia-Herțegovina – Simplu, poate prea simplu. Mi-a atras atenția doar scurtul pasaj instrumental de la mijlocul cântecului. Cam puțin, chiar dacă nu a fost o apariție rea...

Lituania – Da, știu că dragostea e oarbă, dar să cânți o jumătate de melodie legat la ochi, asta n-am mai vazut la Eurovision. Băiatul ăsta e fan Michael Jackson, se vede din felul în care dansează. Siluetele de pe fundal îmi aduc aminte de emisiunile de varietăți în alb-negru pe care le făcea Bocăneț.

O semifinală foarte grea. Se va tăia în carne vie și vor pica piese bune. Mi-aș dori să se califice Serbia, Portugalia și Suedia.

Pauză. Foarte frumoasă ideea de a aduce pe scenă câștigătorii Eurovision din ultimii cinci ani, pentru a-și cânta cântecele, acompaniați de instrumente tradiționale azere. Dima Bilan, Marija Šerifović (senzațională, ca-ntotdeauna!), Alexandr Rîbak, Lena (arată superb!) și cei doi azeri care au câștigat anul trecut (ei au cântat „Waterloo” și asta spune ceva, nu?)

Gata, pauza a trecut, să aflăm cine merge mai departe... Lituania, Bosnia-Herțegovina, Serbia (bravo!), Ucraina, Suedia (normal!), Macedonia, Norvegia, Estonia, Malta și Turcia (cine i-o fi votat pe ăștia???).

Acum știu cine va câștiga finala de anul ăsta. Suedia.

Încă un lucru. Mă deranjează din ce în ce mai tare faptul că ne lamentăm peste tot că pe noi nu ne votează vecinii, că nu avem prieteni la Eurovision, că țările ex-URSS se votează între ele, că ex-iugoslavele la fel, scandinavii, că e vot politic etc. Însă tot noi atragem atenția de 10 ori la fiecare transmisiune ca românii care locuiesc în străinătate să voteze cântecul României. Vreau ca melodia noastră să fie atât de bună încât s-o voteze toată lumea. Luminița Anghel & Sistem, Mihai Trăstariu... au arătat că se poate. Anul ăsta nu e cazul.

Niciun comentariu: