luni, 2 ianuarie 2012

Ce-am ascultat în 2011


Întotdeauna am legat muzica pe care am ascultat-o de stările mele de moment. Și invers. Muzica îmi amintește mereu de întâmplări și evenimente din viața mea, de locuri, de oameni, de gesturi, de povești. Există înregistrări pe care le-am ascultat o singură dată și de care m-am îndrăgostit încă din prima clipă, ca să umblu apoi după ele chiar și 15 ani. Era vremea când download-ul de pe internet nu exista nici măcar în închipuire. La fel de bine, sunt bucăți pe care le știam și care nu mi-au spus nimic multă vreme, dar de care m-am îndrăgostit abia după ce s-au legat de un anumit moment din viața mea.

Ascult absolut orice gen de muzică. Mai puțin manele și genul acela urlat de rock, pe care nu îl înțeleg... Sunt absolut deschis la muzica din zone ale lumii care pe unii i-ar putea lăsa indiferenți. Există artiști excepționali de care lumea largă habar n-are. Pe vremea când lucram la radio eram la curent cu toate lansările de discuri, recenziile, criticile, clasamentele de difuzări și vânzări. Știam tot ce era important din punctul ăsta de vedere.

Muzica bună nu are nici vârstă și nici moarte. Din păcate, totul se îndreaptă, în ultimii ani, în direcții absolut stranii, ca să nu spun tembele. Acum, tot iureșul ăsta din clasamente mă năucește. Topurile sunt invadate de hoarde de „artiști” care scot un single, două, poate un album, apoi dispar și nu mai auzi nimic de ei. De cele mai multe ori e foarte bine că se întâmplă așa, pentru că oricum nu fac doi bani. Astăzi, „muzică” nu mai înseamnă voce, melodie, armonie. Înseamnă exhibiționism, șoc, vedenii. Acest buboi numit Lady Gaga crește și tot crește. Aștept cu nerăbdare momentul când se va sparge... Aștept ziua când Inna nu va mai câștiga 70.000 de euro pe noapte, iar lumea se va întoarce la Muzică.

Marile nume, marile voci reușesc cu greu să-și mai facă loc pe rafturile magazinelor cu discuri... Însă și în 2011 am descoperit, Slavă Domnului!, voci impresionante, artiști copleșitori, cântece superbe... Și, cum îmi plac clasamentele și statisticile, m-am folosit de o opțiune existentă în Winamp, care îți permite să vezi ce ai ascultat cel mai mult într-un anumit interval de timp. Privind înapoi la 2011, a ieșit ceva foarte interesant...

IANUARIE Hurts – Stay
Pe cei de la Hurts i-am descoperit absolut întâmplător, fără să am habar că ei fuseseră cu două luni înainte într-un club din București. Am început anul cu dreptul, când credeam că, după Gary Barlow, englezii uitaseră să mai facă muzică adevărată... În ianuarie, pe ei i-am ascultat cel mai mult.


FEBRUARIE Georg Friedrich Händel. Agrippina (1709) - Lawrence Zazzo. Coronato il crin d'alloro (live, 2004)
După ce l-am văzut pe Narcis Iustin Ianău la „Românii au talent”, am vrut să aflu cât de numeroși sunt contra-tenorii pe scenele lumii. Și așa am dat de acest Lawrence Zazzo, socotit ca fiind una dintre cele mai mari voci de acest gen. Am ascultat, în februarie, bucata asta atât de mult, încât am simțit nevoia s-o fac ringtone... :)


MARTIE Joni Mitchell - Both Sides Now (live, 2000)
Am auzit „Both Sides Now” pentru prima dată la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2010. Această versiune live, înregistrată în anul 2000, am ascultat-o de „Ora Pământului”. Acasă, pe întuneric, ca să mă alătur celor care au stins toate luminile, de dragul planetei noastre. :) În noaptea aceea a sunat într-un fel neobișnuit... Atât de neobișnuit, încât, timp de multe zile, n-am mai ascultat altceva...


APRILIE Iustin Narcis Ianau - Adagio in G Minor by Albinoni (live, Românii au talent)
Ei, da, acest copil m-a dat gata! N-am auzit niciodată o versiune atât de frumoasă a acestui „Adagio”! Am ascultat bucata asta până la disperarea vecinilor mei... Narcis ar trebui să cânte lucruri grele, serioase, pentru că poate. N-am nicio îndoială, cu multă muncă, va ajunge un mare artist.


MAI Loukas Giorkas feat. Stereo Mike (Greece) - Watch My Dance (live, Eurovision 2011 Düsseldorf, the final)
Daaa! Eurovisionul! N-a fost o ediție rea... În fiecare an descopăr câte ceva care îmi merge la suflet. De data asta am fost foarte impresionat nu doar de acest mix între muzica tradițională grecească și hip-hop-ul zilelor noastre, cât mai ales de pasiunea din vocea acestui tânăr cipriot adoptat de Elada. Contează atât de mult ce transmiți pe scenă!... Și chiar nu mai are importanță că nu a câștigat concursul. La gusturile muzicale ale Europei, nici nu mă mai mir...


IUNIE Loukas Giorkas - San Planodio Tsirko (live, X Factor)
Acest Loukas Giorkas era deja o vedetă în Grecia, așa cum am aflat după Eurovision. Câștigase, cu un an în urmă, prima ediție a show-ului X Factor de acolo. A cucerit prin felul nou și plin de pasiune în care a interpretat cântece tradiționale grecești foarte iubite. Am căutat versiunile lor originale sau cântate de alți mari artiști greci. Nu mă tem s-o spun, acest tânăr cântă mai bine decât mulți dintre ei! Un mare câștig pentru muzică!


IULIE Brenda Star/Donna Freeman/Mona Roșoga - I Still Love You (Live, Festivalul Cerbul de Aur, Brașov)
De dorul Monei Roșoga, despre care nu mai știe nimeni nimic, de dorul „Cerbului de Aur”, am dat peste această înregistrare. Unul dintre cele mai frumoase cântece românești într-o triplă interpretare. Minunat!


AUGUST Aneta Stan - Balada fetei dunărene
Folclorul dobrogean are ceva aparte. Nu spun asta pentru că sunt dobrogean, ci pentru că sună absolut special. Iar baladele populare mi-au mers întotdeauna la suflet. Aneta Stan este o mare voce. Iar „Balada fetei dunărene” s-a numărat printre cele mai frumoase 100 de cântece populare românești ale secolului XX. Este primul succes al Anetei Stan. E o înregistrare veche, dar ce-mi pasă? E superbă!


SEPTEMBRIE Loukas Giorkas - S'anazito sti Saloniki (live, X Factor)
Ei, da, Loukas Giorkas și-n septembrie! Acest tânăr știe să facă bijuterii chiar și din cântecele care ar putea părea banale ori plictisitoare, așa cum sunt unele atunci când sunt cântate de „bătrânii” muzicii grecești. De fapt, cam tot ce a cântat el la X Factor a fost mai bun decât originalul... Nu-s acestea semnele unei mari cariere muzicale?


OCTOMBRIE Ebi – Pelk
O, daaa!... Pe Ebi l-am ascultat prima dată acum vreo șapte ani. Cam tot ce cântă îți merge la suflet. Ebi a plecat de mulți ani din Iran, chiar înainte de Revoluția Islamică din 1979. În ciuda „zidului” ridicat de cenzura de la Teheran, Ebi este extrem de popular în Iran. Unul dintre cântecele sale a devenit imnul protestatarilor persani din timpul manifestațiilor din 2010. Ebi cântă de 40 de ani și este iubit nu doar de cei de seama lui, ci și de tineri.

NOIEMBRIE Ebi – Pelk
Pelk” înseamnă „clipire”. Și l-am ascultat până la obsesie nu doar în octombrie, ci și în noiembrie și tot timpul de când l-am descoperit și până acum. O voce atât de pasională și un instrument tradițional care să sune așa cum se aude în acest cântec nu te pot lăsa indiferent. Ebi este o marcă garantată a artei muzicale. Aș cumpăra cu ochii închiși orice disc al acestui artist. Știu că n-aș risipi niciun bănuț. Și cred că acest cântec este cel pe care l-am ascultat cel mai mult în 2011...

DECEMBRIE Adele - Someone Like You (Live from Brit Awards 2011)
Da, la sfârșit cântă Primadona! Adele este cea mai mare revelație muzicală pe care am avut-o în ultimii ani! Ce vrei mai mult decât o voce de excepție, un pian, multă pasiune și tot sufletul pus în palma celui care ascultă. Adele a spulberat toate clasamentele și statisticile muzicale din Marea Britanie. Adele a devenit cel mai bine vândut artist din Regat în 2011 și în tot acest început de secol XXI. Cântă și spune numai ce simte și nu se teme să-și arate sentimentele. Nimic nu este prefabricat și artificial la ea. Sinceritate, adevăr, sentiment și pasiune. Nu trebuie să se dezbrace pe scenă, nu trebuie să-și desfacă picioarele ca Madonna, nu trebuie să se îmbrace în rochii de carne ca Lady Gaga și nici nu se atârnă de funii ca Pink sau Britney Spears... Adele este tot ce ar trebui să fie un cântăreț pe scenă. Nici mai mult, nici mai puțin...

Vă urez să ascultați Muzică și să vă bucurați sufletele!

duminică, 1 ianuarie 2012

„Se învârtește roata”




Acesta a fost primul cântec pe care l-am auzit pe anul acesta. Cum nu se poate mai bine, e cântecul meu preferat de la Zdob și Zdub! Nebunii de la Chișinău au făcut spectacol, lumea a jucat hora, a fost frumos. Am început anul cu zâmbetul pe buze. Așa să ne fie tot anul!

Se învârtește roata...” Să fie pace, să fie pâine, să fie bine! Să avem un 2012 cu sănătate, zile cu soare, spor în casă și liniște în suflet!

La mulți ani!