miercuri, 17 noiembrie 2010

A înviat Elena Roizen!!!


Nu mică mi-a fost mirarea să o văd astă-seară pe regretata Elena Roizen cântând ÎN DIRECT la Etno TV! Dacă ați scăpat evenimentul și nu credeți că el chiar a avut loc, iată dovada: priviți data și ora din partea dreaptă, de jos, a ecranului și sigla "direct" de sus...

sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Dincolo de copertă


Site-urile de traducere online au devenit deja nişte lucruri banale. Câteva click-uri sunt de ajuns pentru a putea traduce şi înţelege imediat, destul de bine, texte întregi, nu doar în limbi de circulaţie internaţională, ci şi în limbi de care mulţi nici măcar n-au auzit că există… Însă, până de curând, dicţionarele pe hârtie, tomuri de obicei foarte groase, erau singurele instrumente la îndemână pentru cei care vroiau să înveţe o limbă străină. Până acum nu m-am gândit niciodată la cum se alcătuieşte un dicţionar sau la cel/cei care semnează pe copertă. Am citit azi un material impresionant publicat de agenţia France Press şi preluat de Agerpres. Povestea unei vieţi consacrate dicţionarelor de limba franceză.

Elena Gorunescu nu a văzut niciodată Franţa, dar şi-a consacrat viaţa realizării unor dicţionare şi manuale de limba franceză care au însoţit generaţii de români în timpul studiului, într-o ţară în continuare foarte francofonă - aproape 90% dintre tinerii români învaţă franceza, începând cu primii ani de şcoală. Şi aceasta în pofida obstacolelor ce i-au fost puse în cale de regimul comunist.

“Ceea ce iubesc cel mai mult din lume este să lucrez în biroul meu, în faţa maşinii mele de scris”, a declarat surâzând doamna în vârstă de 82 de ani, care locuieşte înconjurată de cărţi într-un mic apartament din Bucureşti. “Dacă îmi spuneţi: 'dicţionarele dumneavoastră sunt foarte bune şi foarte utile', atunci am o zi reuşită. Simt că nu am muncit în van, că nu mi-am pierdut timpul”.

Născută la Brăila, dintr-o mamă grecoaică şi un tată român, care i-au insuflat dragostea pentru franceză, Elena Gorunescu a fost întotdeauna cea mai bună în şcolile pe care le-a frecventat. A intrat prima pe listă la facultate, în 1947, şi a terminat tot prima, ca şefă de promoţie. Însă originile sale burgheze, considerate drept suspecte de regimul comunist, vor reprezenta un obstacol important. Astfel, va avea nevoie de 16 ani, pe care îi va petrece pe post de interpret sau traducător, înainte de a putea, în cele din urmă, să predea la universitate, începând cu 1967.

În ciuda nedreptăţilor, ea nu se consideră persecutată de fostul regim. “Nu am fost în închisoare. Am fost tolerată, m-au lăsat să trăiesc.” Cu toate acestea, ea a avut de înfruntat cenzura, care i-a modificat cursul de teatru francez contemporan. A vorbi despre dramaturgul Eugene Ionesco, cunoscut pentru atitudinea sa antiautoritarism, deranja. Elena Gorunescu a şters modificările făcute de cenzură şi a trimis o copie a cursului, aşa cum l-a scris ea, la tipografie. Şi aşa a şi apărut. “Nu a fost vorba de un act de curaj, ci de un act de demnitate.” Nu la fel s-a întâmplat şi în cazul dicţionarului său de teatru, care a rămas şapte ani în aşteptare. A fost publicat numai după căderea lui Nicolae Ceauşescu.

Prima dată când a vrut să scrie un dicţionar francez-român i s-a răspuns că există deja unul. „Am insistat. Le-am spus: 'Dar francezii au Larousse, Robert, Littre, dicţionare Flammarion, Hachette, dicţionare foarte bune'. Mi s-a răspuns: 'Treaba lor. ' Acesta era comunismul: partid unic, dicţionar unic.”

Bilanţul Elenei Gorunescu este impresionant - treizeci de lucrări, dintre care o duzină de dicţionare reeditate şi folosite de generaţii de francofoni. Şi lista cărţilor nu se opreşte. Ea lucrează acum la un nou dicţionar…

O viaţă de om trăită cu discreţie, dar care a marcat drumul multor oameni. O necunoscută despre care nu se vorbeşte niciodată la emisiunile de televiziune sau în ziare, deşi ar trebui…

joi, 11 noiembrie 2010

La coadă, la moaște


Sfinți, o mulțime în calendar... Oameni care au preferat să-și dea viața, decât să se dezică de propria credință... Oameni care, cei mai mulți dintre ei, au dus - de bună voie, de dragul credinței - o viață în privațiuni care azi ne par incredibile și imposibile. Cei de azi îi privesc ca pe niște modele, dar nu vor dori niciodată să le semene, nu vor accepta niciodată să le calce pe urme... Însă se vor duce de fiecare dată să stea la coadă, "la moaște", ca să le ajute sfântul... După o viață întreagă de îmbuibări și excese de toate felurile, transformate în boli nesuferite și eșecuri personale, mii de "credincioși" se bulucesc să pupe icoane și să șteargă racle cu cârpele personale, "ca să ne ajute", "pentru sănătate", "pentru pace în țară", "să ne recuperăm banii pierduți", "ca să îmi pot întemeia o familie", mai nou - "ca să ne mărească Băsescu salariile și pensiile"... În astfel de zile, televiziunile așează live-urile de la poarta bisericii printre primele știri ale jurnalelor... "Credincioșii" se înghesuie la microfon, să-și arate râvna, să spună de la ce oră s-au trezit ei sau cât de greu le-a fost și cu câtă tărie au rezistat până la moaște... De fiecare dată aștept să apară cineva să spună: "Nu vreau nimic, nu cer nimic. Am venit doar să mulțumesc."

Sf. Mina - 11 noiembrie

luni, 8 noiembrie 2010

"Breaking News"



Sony Music anunţă lansarea unui nou album Michael Jackson, pe 14 decembrie, intitulat simplu, "Michael". Discul include cântece absolut necunoscute publicului.

Primul single, "Breaking News", poate fi deja ascultat pe http://breakingnews.michaeljackson.com/RO/

Este absolut tulburator să-l asculţi din nou pe Michael cu un cântec nou... Păcat că toate astea se întâmplă în lipsa lui...


joi, 4 noiembrie 2010

Ptiu, ispită!!!


Dimineață. Foarte. Metrou... Aglomerație... Înghesuială...

Stau lângă o ușă la un capăt de vagon, rezemat de perete. Mă uit în jur... Cei mai mulți dintre călători încă nu s-au trezit complet, moțăie... Doar vecinii mei de "conservă" sunt ocupați...

În stânga mea, un tânăr. Vreo 20 de ani. Abia i-au dat tuleiele. Probabil student. Îmbrăcat simplu, aproape sărăcăcios... Șapcă în cap. Ține în mâini o cărticică de rugăciuni, întredeschisă. N-are nevoie s-o deschidă mai mult. Citește "din 2 în 2". Probabil că a citit-o de foarte multe ori. E soioasă. Ridică privirea și face mărunt din buze, cu ochii privind în gol peste umărul persoanei din fața lui. Știe pasaje întregi pe dinafară. Cred că o recită în gând.

Persoana din fața lui, în dreapta mea, e o doamnă scundă, cam pe la vreo 35 de ani. Ușor obeză. Blondă, păr lung, strâns în coadă de cal. Stă cu fața la ușa metroului. Răsfoiește un ziar de scandal. Ajunge la mijlocul ziarului, unde zace un articol despre fosta gimnastă Corina Ungureanu. Nu văd titlul. Văd o fotografie cu campioana, cu țâțele goale, lăfăindu-se pe hârtia de ziar... Probabil de pe vremea când a pozat în revistele pentru babalâcii băloși din Japonia...


Tânărul bisericos amuțește. Buzele nu i se mai mișcă. Gura îi rămâne ușor întredeschisă. Privirea i se blochează pe fotografia color cu ditamai sânii și cu chiloțeii coborâți până la limita smocului pubian. Timp de câteva secunde, tânărul n-are nicio reacție. Contemplează... Apoi, brusc, lasă capul în jos și își îndeasă șapca pe cap, trăgând de cozoroc aproape să-l smulgă, cât să nu mai vadă ispita din față. Își reia litania cu și mai mare râvnă.

Ptiu, ispită!!!